Dames 3 promoveert naar de 2e klasse

 

Dames 3 speelt volgend seizoen in de tweede klasse. Alle andere teams blijven gehandhaafd in de klasse waarin ze dit seizoen speelden. Dat is het gevolg van het besluit dat de Nevobo nam nadat de competitie was stopgezet.

De bond kreeg duizenden reacties met betrekking tot hoe er omgegaan moest worden met de promotie-degradatieregeling naar het seizoen 2020-2021. Algemeen directeur Guido Davio van de Nevobo legt uit: ,,Op basis van de reacties en voorstellen hebben we gezocht naar een oplossing waarbij we zoveel mogelijk de resultaten van het afgelopen seizoen mee konden nemen.”

Dames 3 heeft haar doel bereikt

Over de resultaten van ons derde damesteam bestond geen twijfel. De dames hebben het hele seizoen bovenaan gestaan in de Derde klasse H. Het team verloor geen set. De wedstrijd tegen concurrent Olhaco 4 was het eerste duel dat werd afgelast in verband met het coronavirus. Het talententeam uit Hoogeveen had al vijf setjes laten liggen, maar kon in theorie nog aanhaken. Ons ervaren team had het waarschijnlijk niet zover laten komen. De ploeg stevende dus op de titel af. Het zou zuur voor het team geweest zijn als de competitie overgespeeld had moeten worden. Onze dames hebben hun doel bereikt en mogen volgend seizoen een niveau hoger spelen. Gefeliciteerd dames!

Dames 1 & 2 handhaven

Voor dames 1 pakte het besluit van de Nevobo wellicht goed uit. Het team had de eindsprint ingezet en had net op tijd de nodige punten gepakt. De degradatieplaats werd verlaten en het team leek zich op te gaan maken voor de nacompetitie. Het zal nooit duidelijk worden of ze Sivoc van zich af hadden kunnen houden. Het team uit Siddeburen had minder verliespunten dan Oostermoer, maar door de rekenmethode komen ze uit op een wedstrijdquotiënt van 1,12 (18 : 16). Onze dames speelden een wedstrijd meer en kwamen uit op 1,29 (22 : 17). Hierdoor blijft Dames 1 in de eerste klasse en degradeert Sivoc.

Dames 2 eindigde op een mooie achtste plaats in de Tweede Klasse E. Door het besluit van de Nevobo heeft Oostermoer volgend seizoen een team in de eerste klasse en twee teams in de tweede klasse.

Heren teams blijven op verschillende niveaus spelen

Bij de heren speelden de promotie- en degradatieperikelen niet. Heren 1 was in tegenstelling tot vorig seizoen al met de Kerst veilig. Het team eindigde op een mooi zesde plek in de middenmoot. Heren 2 kende een wat moeizamer seizoen. In de mager bezette Tweede Klasse B met slechts acht teams eindigde onze ploeg op een zevende plaats. Heren 2 wist VVBO 2 onder zich te houden. Deze ploeg degradeert naar de derde klasse. Heren 3 kende een moeilijke start, maar de onervaren ploeg maakte tijdens het seizoen een groei door en eindigde uiteindelijk op de negende plaats in de Derde Klasse C. Zo houden we de heren op drie verschillende niveaus van de eerste tot en met de derde klasse.

De wedstrijdquotiënt

Om de competitiestanden van seizoen 2019/2020 op te maken, heeft de Nevobo gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘wedstrijdquotiënt’. Wil je meer weten over de berekening van deze quotiënt en het vaststellen van de competitiestanden, lees dan het volgende bericht op de site van de Nevobo:
https://www.nevobo.nl/nieuwsbericht/2020/03/31/promotie-degradatie-richting-seizoen-2020-2021?fbclid=IwAR18n2lzYPbMrTXBpxf-kMaYls0KVFm4hQc-_Of2LOPU6OEcaDSpJ5aUct8

PD tijdens seizoen 2020-2021

De Nevobo heeft ervoor gekozen om in het seizoen 2020-2021 een extra Topdivisiepoule van twaalf teams in te voegen, zodat er ruimte wordt gecreëerd bovenin de piramide van volleyballend Nederland. Hierdoor kunnen in de poules tot en met de 3e divisie minimaal de nummer 1 én nummer 2 promoveren. Daarnaast blijft degradatie beperkt tot de nummers 12 in de 2e en 3e divisie. Op de lagere niveaus neemt het aantal degradanten langzaam weer toe en geldt de promotie alleen voor de nummer 1. De geschiedenis heeft bewezen dat er vaak sprake is van terugtrekkingen. Daardoor zal er ook op deze niveaus waarschijnlijk nog ruimte ontstaan voor extra promoties naar hogere klassen of de 3e divisie. De huidige PD-regeling komt met de invoering van de extra Topdivisiepoule te vervallen.